Hur mycket får en stafettläkare i lön egentligen?

Hur mycket får en stafettläkare i lön, kanske du frågar dig? Svaret på denna fråga är att lönerna för läkare i vårt land varierar ganska mycket beroende på en rad olika faktorer. Såväl specialistkompetens som erfarenhet av yrket och geografisk placering är några av dessa faktorer. Generellt sett kan du dock räkna med att få en konkurrenskraftig lön jämfört med många andra yrken. Fortsätt att läsa så berättar vi mer!

Så mycket får en stafettläkare i lön beroende på olika faktorer

Den genomsnittliga årslönen för en svensk läkare är omkring 670 000 kronor per år. Lönen kan dock variera ganska mycket beroende på den enskilde läkarens erfarenhet. Nyutbildade läkare tjänar i genomsnitt omkring 400 000 kronor i årslön. Deras mer erfarna kollegor kan istället ligga på en lönenivå uppemot 900 000 kronor om året. Så hur mycket får en stafettläkare i lön egentligen?

När det kommer till de läkare som jobbar för bemanningsföretag är ersättningen vanligtvis lite högre än för andra läkare. En AT-läkare inom offentlig sektor tjänar omkring 36 700 kronor per månad medan en ST-läkare ligger på omkring 51 700 kronor i månadslön i genomsnitt. Utifrån dessa siffror kan du förhoppningsvis bilda dig en hyfsat bra uppfattning om vilken lönenivå du själv bör eftersträva.

Fler aspekter att ta hänsyn till när du funderar på det här med lön

När vi ändå diskuterar hur mycket en stafettläkare får i lön kan det även vara värt att nämna följande saker:

  • Förmånerna skiljer sig ofta åt mellan det privata och det offentliga. Läkare som jobbar inom det offentliga, till exempel på ett sjukhus, tjänar vanligtvis lite mindre i lön än vad kollegorna inom den privata sektorn gör. Å andra sidan får den förstnämnda yrkesgruppen istället olika förmåner såsom semester och pension. När det kommer till privata är dessa förmåner i högre utsträckning föremål för förhandling.
  • Specialister tjänar betydligt mer än generalister. Specialister inom olika områden av läkaryrket kan ofta tjäna lite mer i lön än vad allmänläkare gör. Till exempel kan en specialist inom kirurgin tjäna uppemot 1 200 000 kronor om året. Detta samtidigt som en allmänläkare får ut ungefär hälften så mycket i lön.
Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.